Hotelier Blog

Τα σημαντικοτερα Housekeeping Tips για τη σωστή συντήρηση ενός στρώματος ξενοδοχείου

Ποιες τεχνικές πρέπει να χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του στρώματός σας και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και τον χρόνο ζωής του;

 

Το στρώμα αποτελεί αναμφισβήτητα σημείο αναφοράς της ξενοδοχειακής εμπειρίας ενός ταξιδιώτη, αφού είναι το απόλυτο σημείο χαλάρωσης και ξεκούρασης, στο οποίο θα περάσει αρκετά μεγάλο μέρος των διακοπών του. Το γεγονός όμως αυτό, το κάνει και το στοιχείο του ξενοδοχειακού δωματίου που απαιτεί υψηλής ποιότητας συνθήκες υγιεινής, με το Housekeeping να καλείται να ακολουθεί μια σχεδόν μυσταγωγική διαδικασία φροντίδας.

 

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα μυστικά για την σωστή συντήρηση ενός στρώματος ξενοδοχείου; Οι ειδικοί της CANDIA, κατέγραψαν μια σειρά από συμβουλές συντήρησης και καθαρισμού ενός στρώματος ξενοδοχείου, που όχι μόνο θα εξασφαλίσουν ένα αυξημένο επίπεδο στο Housekeeping αλλά θα αυξήσουν και τον χρόνο ζωής του στρώματός σας.

 

Πριν, όμως, προχωρήσουμε στις τεχνικές συντήρησης ενός στρώματος, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι επηρεάζει την ποιότητά του αλλά και ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει ο ξενοδόχος, έτσι ώστε να προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία ύπνου.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

 

Η επιλογή στρώματος με ποιοτικά υλικά

Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο ένα στρώμα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία συντήρησής του αλλά και την ποιοτική του απόδοση. Καθώς τα στρώματα, όπως είναι λογικό, αποτελούν τα σημεία στα οποία ο άνθρωπος περνάει σχεδόν το 1/3 της ημέρας του,  η κατασκευή τους από όσο το δυνατόν φυσικότερα υλικά, βοηθάει στην αναβάθμιση της εμπειρίας του ύπνου, στην εξασφάλιση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων, αλλά και στην καλύτερη συντήρησή τους στην πορεία του χρόνου. Επίσης, καθώς οι τεχνικές συντήρησης ενός στρώματος περιέχουν δεδομένες μετακινήσεις, όσο καλύτερη είναι η κατασκευή του τόσο λιγότερη φθορά θα έχει και στην πορεία του χρόνου.

 

Οι προδιαγραφές της κατασκευής του κρεβατιού

Εκτός από το ίδιο το στρώμα, σημαντικό ρόλο στη συντήρησή του παίζει και η βάση που θα το φιλοξενήσει — δηλαδή το κρεβάτι. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά αποτελεί ο φυσικός αερισμός του στρώματος λόγω της κατασκευής κρεβατιού (από το κάτω μέρος με υψηλής ποιότητας τάβλες ή ακόμη και από το πλάι), φροντίζοντας, όμως, να υπάρχει μια σταθερή υποδομή που δεν θα φθείρει το στρώμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα διάκενα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3 εκατοστά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστότερη στήριξη του στρώματος.

 

Η διαδικασία συντήρησης από το Housekeeping

Αφού διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα στρώματος και κρεβατιού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και η διαδικασία που θα τεθεί στο Housekeeping τμήμα του ξενοδοχείου, το οποίο και θα πρέπει ευλαβικά να την τηρεί. Καθώς οι τεχνικές συντήρησης και καθαρισμού του στρώματος είναι συγκεκριμένες, θα πρέπει να υπάρχει σαφές guideline τόσο σε επίπεδο καθημερινής διαδικασίας όσο και σε επίπεδο περιοδικής ή εποχικής συντήρησης των στρωμάτων.

 

Μιλήστε με έναν συνεργάτη από το Ξενοδοχειακό Τμήμα της CANDIA, για δωρεάν συμβουλευτική σε σχέση με την τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει το στρώμα του ξενοδοχείου σας αλλά και την προτεινόμενη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από το Housekeeping τμήμα. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@candia.gr.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

 

Χρήση ειδικού επιστρώματος για αποφυγή λεκέδων καθώς και ανωστρώματος για extra προστασία 

Ο νούμερο ένα παράγοντας για την σωστή συντήρηση ενός στρώματος, είναι η πρόληψη σε σχέση με την προστασία του. Με δεδομένο ότι το στρώμα θα χρησιμοποιηθεί από δεκάδες διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στη χρονιά, είναι σημαντικό να προβλέψουμε την προστασία του, τόσο από την φυσική του χρήση, όσο και από πιθανά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως, για παράδειγμα, λεκέδες από την χρήση φαγητού πάνω σε αυτό. Τα ειδικά επιστρώματα, παρέχουν ειδική προστασία στο στρώμα, τόσο από τις ανθρώπινες εκκρίσεις όσο και από τους λεκέδες, ενώ, σε συνδυασμό με την αντιμικροβιακή τους δράση, αυξάνουν την υγιεινή του δωματίου σας. Για επιπλέον, όμως, προστασία αλλά και μεγαλύτερη άνεση, ειδικά σε ξενοδοχεία με υψηλής ποιότητας στρώματα, προτείνεται η χρήση επιπρόσθετου ανωστρώματος, το οποίο ενισχύει σημαντικά την εμπειρία του ταξιδιώτη ενώ διευκολύνει και το Housekeeping. Παράλληλα, το ανώστρωμα αυξάνει το χρόνο ζωής του στρώματος, μεγιστοποιώντας έτσι την απόσβεση της επένδυσής σας.

 

Τακτικός αερισμός του στρώματος κατά το καθημερινό Room Service και μείωση των παραγόντων υγρασίας 

Η καθημερινή διαδικασία του Room Service, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της συντήρησης ενός στρώματος. Αρχικά, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον όσο το δυνατόν καλύτερο αερισμό του στρώματος, αφήνοντάς το ακάλυπτο με ανοιχτές τις πόρτες του δωματίου για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσει να ανανεωθεί και να απελευθερώσει πιθανές δυσάρεστες οσμές. Επίσης, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η μη ύπαρξη υγρασίας είτε στον χώρο του κρεβατιού είτε γενικότερα στο δωμάτιο, καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες για το στρώμα. Το Housekeeping Staff θα πρέπει να εντοπίζει και να αναφέρει άμεσα σχετικά προβλήματα, ενώ σε περιπτώσεις ύπαρξης πραγματικού προβλήματος υγρασίας, προτείνονται ειδικοί αφυγραντήρες. 

 

Διαδικασία αναζωογόνησης στρώματος μετά το High Season αλλά και σε περιόδους low occupancy 

Η διαδικασία αναζωογόνησης ενός στρώματος ποικίλει ανά περίπτωση, ωστόσο είθισται να συμπεριλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Αερισμό του στρώματος σε εξωτερικό χώρο (ιδανικά στον ήλιο)
  • «Γύρισμα πλευράς» του στρώματος για καλύτερη φόρμα
  • Καθαρισμό του με ειδικές σκούπες (χωρίς την χρήση ατμού)

 

Σχετικά με τα παραπάνω βήματα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι μερικά στρώματα περιέχουν υλικά που δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο και χρειάζονται να σκεπάζονται με κάποιο κάλυμμα αλλά και ότι η ειδική λαβή στο πλαϊνό μέρος του στρώματος, ενδείκνυται για μικρές μετακινήσεις και όχι για το "κλασικό" γύρισμα του στρώματος.

 

Ειδικά στα ξενοδοχεία, η διαδικασία αναζωογόνησης προτείνεται να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο, μιας και τα στρώματα χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που επιβαρύνει την κατάστασή τους. Η διαδικασία επιβάλλεται μετά το high season για να γίνει άμεση ανανέωση του στρώματος πριν «καθιερώσει» τη νέα του φόρμα από την χρήση, αλλά και πριν αφομοιώσει τους πιθανούς μικροοργανισμούς. 

 

Αυστηρή αποφυγή χρήσης «υγρών μεθόδων καθαρισμού» και συνεργασία με ειδικά συνεργεία 

Μια από τις πλέον «απαγορευμένες» πρακτικές στον καθαρισμό ενός στρώματος, αποτελεί η χρήση «υγρών μεθόδων» όπως απορρυπαντικά, νερό, ακόμη και ατμός. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η υγρασία αποτελεί έναν από τους πλέον καταστροφικούς παράγοντες για το στρώμα και η διαδικασία καθαρισμού του πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο "ξηρές" μεθόδους. Σε περίπτωση που το στρώμα δημιουργήσει κάποιον λεκέ, προτιμήστε να καλέσετε κάποιο ειδικό συνεργείο που γνωρίζει τις βέλτιστες μεθόδους καθαρισμού ενός στρώματος, έτσι ώστε να μην ρισκάρετε την επένδυση που έχετε ήδη κάνει.

 

Μερικά Extra Tips που θα προστατεύσουν έμμεσα το στρώμα σας

  • Παροχή εξοπλισμού σιδερώματος στους Ταξιδιώτες: Καθώς οι ταξιδιώτες είθισται να σιδερώνουν στο δωμάτιο, παρέχετε τον ανάλογο εξοπλισμό έτσι ώστε να αποφύγετε την χρήση του σίδερου πάνω στο στρώμα, που αποτελεί ιδιαίτερα βλαβερή τακτική.
  • Ύπαρξη ειδικού δίσκου για dining on the bed: Η ύπαρξη δίσκου μέσα στο δωμάτιο, ενδεχομένως και με ειδική βάση τοποθέτησης πάνω στο κρεβάτι, θα εξυπηρετήσει τους ταξιδιώτες σε σχέση με την γαστρονομική τους εμπειρία αλλά και θα προστατεύσει το στρώμα σας από πιθανά ατυχήματα, αποφεύγοντας σημαντικούς λεκέδες.
  • Γραπτός κανονισμός καθαρισμού στον Housekeeping Staff: Οι γραπτές και σαφείς οδηγίες σε σχέση με τον καθαρισμό των στρωμάτων σας στο Housekeeping προσωπικό, θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των κανόνων και θα αποτρέψουν πιθανές κακές πρακτικές σε σχέση με την συντήρησή τους.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τις προτεινόμενες μεθόδους καθαρισμού και συντήρησης των στρωμάτων του ξενοδοχείου σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ειδική ομάδα της CANDIA στο τηλέφωνο 210 6633700, στο e-mail info@candia.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας εδώ.

Το άρθρο με τις συμβουλές συντήρησης των ξενοδοχεικών στρωμάτων, αποτελεί μέρος του “The Hotel Mattress Project”, της ειδικής ξενοδοχειακής καμπάνιας της CANDIA σε συνεργασία με την Hotelier Academy Greece